Witamina, która podbija świat
W ostatnim czasie zapanowała istna moda na witaminę C, o której możemy przeczytać w każdym poradniku dla dbających o siebie. Nie bez powodu, bo jej właściwości, które dopiero zaczynamy odkrywać, są naprawdę niesamowite.
Człowiek ma pecha, bo w przeciwieństwie do większości zwierząt (oprócz świnki morskiej) nie potrafi syntetyzować ani magazynować witaminy C na własne potrzeby, dlatego musi ją dostarczać do organizmu kilka razy dziennie w małych dawkach (w większych jest szybko usuwana). Na szczęście natura przychodzi z pomocą, bo witaminę C można znaleźć w świeżych owocach i warzywach, które są jej najlepszym źródłem.
Jak się okazuje witamina C wzmacnia nasz układ odpornościowy, wspomaga metabolizm, poprawia samopoczucie poprzez zmniejszenie uczucia zmęczenia, dzięki niej możemy normalnie funkcjonować. Co więcej, pozwała nam również dłużej zachować młodość, bo stymuluje produkcję kolagenu, określanego „białkiem młodości” i jest liderem wśród antyoksydantów. Zanim wolne rodniki zdążą uszkodzić komórki, wyłapuje je i neutralizuje, wpływa także na wygląd skóry, która za jej sprawą staje się gładsza i pełna blasku. W ostatnim czasie wiele mówi się na temat jej roli w walce z nowotworami. Odkryto, że neutralizuje szkodliwe nitrozoaminy, które, jak się uważa, sprzyjają ich rozwojowi.
Nie pozostaje więc nic innego jak zacząć już teraz zajadać się surowymi warzywami i owocami bogatymi w witaminę C. A może wolicie spróbować naszych świeżych soków?:)
najwięcej witaminy mają.... cytrusy,o!
uwielbiam owoce jem ich bardzo dużo