Sałatka z ciecierzycą i świeżą kolendrą

Sałatka z ciecierzycą i świeżą kolendrą

Brakuje Ci pomysłu na smaczny, lekki i zdrowy obiad? Ta sałatka powinna przypaść Ci do gustu.

 

Ciecierzyca jest wyjątkowo bogatym źródłem białka, dlatego warto pamiętać o niej przygotowując codzienne posiłki. Uważa się, że sprzyja odchudzaniu, a do tego jest afrodyzjakiem. Na pewno świetnie będzie się komponować w nie jednej sałatce. A oto przepis na naszą ulubioną.

 

SKŁADNIKI:

2 wyciśnięte ząbki czosnku

1/4 łyżeczki soli

1/2 szklanki oliwy z oliwek

2 łyżki świeżego soku z cytryny

2 łyżeczki białego octu winnego

1 i 1/2 łyżeczki startego świeżego korzenia imbiru

1 łyżeczka zmielonego kminku

1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu Cayenne

4 puszki ciecierzycy, odsączone

2 żółte posiekane papryki

1 pęczek czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki

1/2 szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

1) SOS: Do miski dodaj czosnek oraz sól. Następnie wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, ocet, imbir, kminek i pieprz cayenne.

2) W drugiej misce wymieszaj ciecierzycę, żółtą paprykę, czerwoną cebulę i kolendrę.

3) Połącz sałatkę z sosem. Przykryj i schłódź w lodówce przez 8 godzin lub pozostaw na noc.

 

Na porcję: 231 kalorii; 8.4 g tłuszcz; 32,9 g węglowodanów; 7.2 g białka; 0 mg cholesterolu; 443 mg sodu.

Dodaj komentarz

Wszystkie pola wymagane

Imię:
E-mail: (będzie ukryty)
Treść:

Kategorie