Sałatka z czerwonej kapusty z marchewką i suszoną żurawiną

Sałatka z czerwonej kapusty z marchewką i suszoną żurawiną

Zachęcamy do spróbowania naszego przepisu na pyszną sałatkę z czerwonej kapusty, marchewki i żurawiny.

Fantastyczne właściwości czerwonej kapusty były znane już naszym prababkom. Leczono nią m.in. zatrucia przewodu pokarmowego, wrzosy, bóle stawów. Co ważne, czerwona kapusta jest wyjątkowo sycąca, ma sporo błonnika i do tego jest wyjątkowo mało kaloryczna, dlatego chętnie stosuje się ją w różnego rodzaju dietach odchudzających.

SKŁADNIKI:
8-9 filiżanek posiekanej czerwonej kapusty,
1/2 pokrojone w cienkie plasterki średniej czerwonej cebuli,
1 duża, posiekana marchewka,
1 szklanka suszonej żurawiny
1 szklanka posiekanej pietruszki
2 wyciśnięte ząbki czosnku
4-5 cebul cienko pokrojonych w plastry lub w kostkę,
sól i gruby czarny pieprz
1 łyżka cukru
oliwa z oliwek,
świeży sok z cytryny,
czerwone wino lub ocet balsamiczny
3/4 szklanki kandyzowanych orzechów włoskich lub grubo siekanych pekan lub migdałów
Zmielona gorgonzola lub niebieski ser
Świeże pokrojone awokado

Przygotowanie:
1) Umieść w misce kapustę, czerwoną cebulę, marchew, żurawinę, pietruszkę, czosnek, cebulę i cukier i wymieszaj wszystkie składniki.
2) Dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Na koniec posyp wszystko orzechami i serem oraz udekoruj pokrojonym awokado.

Dodaj komentarz

Wszystkie pola wymagane

Imię:
E-mail: (będzie ukryty)
Treść:

Kategorie