
Sałatka z czerwonej kapusty z marchewką i suszoną żurawiną
Zachęcamy do spróbowania naszego przepisu na pyszną sałatkę z czerwonej kapusty, marchewki i żurawiny.
Fantastyczne właściwości czerwonej kapusty były znane już naszym prababkom. Leczono nią m.in. zatrucia przewodu pokarmowego, wrzody, bóle stawów. Co ważne, czerwona kapusta jest wyjątkowo sycąca, ma sporo błonnika i do tego jest wyjątkowo mało kaloryczna, dlatego chętnie stosuje się ją w różnego rodzaju dietach odchudzających.
SKŁADNIKI:
8-9 filiżanek posiekanej czerwonej kapusty,
1/2 pokrojone w cienkie plasterki średniej czerwonej cebuli,
1 duża, posiekana marchewka,
1 szklanka suszonej żurawiny
1 szklanka posiekanej pietruszki
2 wyciśnięte ząbki czosnku
4-5 cebul cienko pokrojonych w plastry lub w kostkę,
sól i gruby czarny pieprz
1 łyżka cukru
oliwa z oliwek,
świeży sok z cytryny,
czerwone wino lub ocet balsamiczny
3/4 szklanki kandyzowanych orzechów włoskich lub grubo siekanych pekan lub migdałów
Zmielona gorgonzola lub niebieski ser
Świeże pokrojone awokado
Przygotowanie:
1) Umieść w misce kapustę, czerwoną cebulę, marchew, żurawinę, pietruszkę, czosnek, cebulę i cukier i wymieszaj wszystkie składniki.
2) Dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Na koniec posyp wszystko orzechami i serem oraz udekoruj pokrojonym awokado.
ciekawy smak sałatki , zrobiłam ją z ciekawości i teraz co jakiś czas gości u mnie na stole , cała rodzina ją polubiła :)
smaczna sałatka , którą robię dość często , zajadają się wszyscy jak zrobię i proszą o przepis
najlepsza sałatka z czerwonej kapusty ! i zajmuje mało czasu aby ją przygotować
smaczna sałateczka , w bardzo prosty sposób się ją przyrządza , robię ją dość często do obiadu , zajadają się wszyscy
pyszna sałatka, szybko się ją robi i nie wymaga dużego wysiłku , polecam
robiłam sałatkę z czerwonej kapusty , ale nigdy nie dodawałam żurawiny , zrobiłam z waszego przepisu i jest dużo lepsza od mojej od dziś będę robiła tak jak podaliście