Zielone soki to samo zdrowie

Zielone soki to samo zdrowie

Zielone warzywa są źródłem wielu cennych składników odżywczych, mikroelementów i przede wszystkim chlorofilu. Jednak, żeby zachowały wszystkie swoje właściwości, powinno się je spożywać w postaci surowej lub w formie tłoczonych na zimno świeżych soków Cold Press, ponieważ obróbka termiczna niszczy chlorofil oraz inne cenne składniki.

Chlorofil, występujący w zielonych roślinach, ma działanie oczyszczające, pomaga usunąć z organizmu toksyny, pozostałości po lekach, neutralizuje metale ciężkie, a nawet niweluje nieprzyjemny oddech. Ma również wiele innych zdrowotnych zastosowań, np. reguluje ciśnienie krwi, warto go spożywać przy anemii, ma właściwości przeciwnowotworowe. Należy po niego sięgać, jeśli chcemy spowolnić proces starzenia się skóry, ponieważ niszczy wolne rodniki oraz regeneruje tkanki.

Podpowiadamy jakie rośliny powinny znaleźć się w zielonych sokach.

Jarmuż

Jest zaliczany do superfood, czyli naturalnej żywności wyjątkowo bogatej w składniki odżywcze. Ma więcej wapnia niż mleko, zawiera witaminy A, K i C, a także potas czy żelazo. Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż poprawia przemianę materii, a do tego jest niskokaloryczny, dlatego często jest wykorzystywany w dietach odchudzających.

Chlorella

To słodkowodna alga o działaniu oczyszczającym, wzmacnia i stymuluje układ odpornościowy,  zawiera sporo kwasu foliowego, witaminy B12 i żelaza, w związku z tym zalecana jest kobietom w ciąży, ale również wspomaga trawienie, dlatego jest stosowana także w trakcie odchudzania. Jej regularne spożywanie pozytywnie wpływa na stan zdrowia.

Kolendra

Nie jest zwykłą przyprawą, nadającą smak potrawom. To zioło stosowane od wieków na wiele problemów zdrowotnych. Jej liście są źródłem witamin B2, B3, A, C, K, beta-karotenu, wapnia, żelaza, potasu, magnezy. Ma silne właściwości odtruwające, wzmacnia odporność, jest również stosowana jako afrodyzjak.

Zielony jęczmień

To prawdziwa bomba witamin, znana i stosowana od tysięcy lat. Zawiera dwa razy więcej wapnia i trzydzieści razy więcej wszystkich witamin B niż mleko (w tym witaminę B12), siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze, pięć razy więcej żelaza niż szpinak i dwa razy więcej potasu niż trwa pszeniczna. Jest również bogaty w beta-karoten, magnez, cynk, chrom czy miedź. Wspomaga odchudzanie.

Zielone soki powinny szczególnie pić osoby, których tryb życia powoduje, że mają ograniczony dostęp do światła słonecznego, np. pracujące na co dzień w biurze, a także osoby narażone na stres i przemęczenie. Szklanka zielonego soku doda energii i poprawi samopoczucie, dlatego warto po nią sięgać każdego dnia.

1komentarzy

  • Avatar
    Jan44

    Uwielbiam zielone owoce, szczególnie jabłka i banany! zielone banany mają najwięcej witamin- mogliście to dopisać. Nujkę polecam. stosowaliśmy razem z żoną. mi poprawiła się przemiana materii, a żona czuje się lżejsza i ma ładniejsze włosy, takie zdrowsze:)

    sty 31, 2019

Dodaj komentarz

Wszystkie pola wymagane

Imię:
E-mail: (będzie ukryty)
Treść:

Kategorie