FRYTKI Z BATATÓW

FRYTKI Z BATATÓW

Naszła Cię ochota na frytki? Doskonale! Zamień smażone frytki ziemniaczane na pieczone frytki ze słodkich ziemniaków. Są chrupiące, zawierają znacznie mniej tłuszczu i idealnie nadają się jako dodatek do obiadu lub przekąska z ulubionym domowym sosem!

Ziemniaki to węglowodany, bez których wiele osób nie wyobraża sobie swojej codziennej diety. Sałatki, ziemniaki gotowane jako przystawka do dań głównych, zup, placuszki - klasyczny ziemniak króluje na naszych stołach! Nie należy on jednak do najbardziej FIT, dlatego w temacie frytek wolimy zawsze zrezygnować z dodatkowego tłuszczu i smażenia na rzecz piekarnika!

Oto prosty przepis na idealne FRYTKI ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW:

SKŁADNIKI:

2 duże bataty - słodkie ziemniaki, pokrojone w paski ok. 1,5 cm szerokości

1 łyżeczka oleju kokosowego lub oleju z pestki awokado

1/2 łyżeczki soli morskiej

ulubione przyprawy: słodka papryczka, cynamon, pieprz cayenne

 

PRZYGOTOWANIE:

• Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C.  Plasterki słodkiego ziemniaka przełóż do dużej miski, dodaj przyprawy i oleje i dokładnie wymieszaj (aby pokryć równomiernie wszystkie ziemniaki)

 

• Rozkładaj frytki na blasze pokrytej papierem pergaminowym, pamiętając o niewielkich odstępach pomiędzy nimi - potrzebują przestrzeni, aby odparować i stać się super chrupiące!

 

• Piecz ziemniaki przez 15-20 minut, wyjmij je z piekarnika, obróć, a następnie piecz przez kolejne 15-20 minut. Miej na nie oko aby mniejsze kawałki nie spaliły się zbyt szybko!

 

POMYSŁ NA DIP ZIOŁOWY:

 

2 łyżki tymianku (lub innych ulubionych ziół)

cebula dymka

świeży szczypiorek

serek śmietankowy

ząbek czosnku

sól i pieprz

 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Wszystkie pola wymagane

Imię:
E-mail: (będzie ukryty)
Treść:

Kategorie