
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z TUŃCZYKIEM, AWOKADO I SŁODKIM ZIEMNIAKIEM
SKŁADNIKI:
- mix sałat z rukolą,
- 1 duży batat
- dynia piżmowa
- 1 dojrzałe awokado
- puszka tuńczyka
- 1 niewielka czerwona cebula
- koperek
- czarny sezam
PRZYGOTOWANIE:
• Bataty i dynię obrać, pokroić w kosteczkę, skropić oliwą, doprawić solą,
• Wymieszać i ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym,
wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 30 minut lub
do miękkości
• W miseczce sałatkowej ułożyć mix sałat, pokrojone w kostkę awokado,
odcedzonego z sosu lub oliwy tuńczyka i pokrojoną cebulę.
• Wszystko doprawić solą i pieprzem, jeśli lubisz ostre jedzenie możesz dodać
odrobinę sosu tabasco (świetnie łączy się z tuńczykiem). Dodaj
upieczone bataty i dynię.
• Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj drobno posiekany koperek i
czarny sezam dla ozdoby.
Sałatka świetnie smakuje z tostowym gruboziarnistym pieczywem!
Nie znałam tego przepisu zanim nie trafiłam na tą stronę.... polecam ten przepis, sałatka wyszła pyyysznie... córka i mąż wszystko zjadły...jedyna moja modyfikacja to bez dodawania koperku (psuje mi smak)
pycha ta sałatka jest stałym bywalcem w mojej kuchni
uwielbiam takie zdrowe sałatki , ta z waszego przepisu jest super
super że macie takie fajne przepisy na zdrowe i przede wszystkim pyszne sałatki , nie jadłam lepszej sałatki z tuńczykiem niż ta z waszego przepisu , polecam
smaczna sałatka , robi się bardzo łatwo