PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z TUŃCZYKIEM, AWOKADO I SŁODKIM ZIEMNIAKIEM

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z TUŃCZYKIEM, AWOKADO I SŁODKIM ZIEMNIAKIEM

SKŁADNIKI:

- mix sałat z rukolą,

- 1 duży batat

- dynia piżmowa

- 1 dojrzałe awokado

- puszka tuńczyka

- 1 niewielka czerwona cebula

- koperek

- czarny sezam

 

PRZYGOTOWANIE:

• Bataty i dynię obrać, pokroić w kosteczkę, skropić oliwą, doprawić solą,

• Wymieszać i ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym,

wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 30 minut lub

do miękkości

• W miseczce sałatkowej ułożyć mix sałat, pokrojone w kostkę awokado,

odcedzonego z sosu lub oliwy tuńczyka i pokrojoną cebulę.

• Wszystko doprawić solą i pieprzem, jeśli lubisz ostre jedzenie możesz dodać

odrobinę sosu tabasco (świetnie łączy się z tuńczykiem). Dodaj

upieczone bataty i dynię.

• Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj drobno posiekany koperek i

czarny sezam dla ozdoby.

Sałatka świetnie smakuje z tostowym gruboziarnistym pieczywem!

Dodaj komentarz

Wszystkie pola wymagane

Imię:
E-mail: (będzie ukryty)
Treść:

Kategorie