KOMBUCHA – herbata na zdrowie

KOMBUCHA – herbata na zdrowie

To tajemnicza mikstura, stworzona z żywych bakterii i drożdży, która ma niesamowite właściwości zdrowotne. Poprawia odporność, wspomaga trawienie, obniża cholesterol, a nawet wspiera walkę z nowotworami. W ostatnim czasie jej popularność znacznie wzrosła, jednak grzyb kombucha nie jest odkryciem ostatnich lat.

Jego historia sięga starożytnych Chin, gdzie kombucha była czczona jako lekarstwo na nieśmiertelność. Zgodnie z tradycją ta sfermentowana herbata została przywieziona do Japonii przez koreańskiego lekarza dr. Kombu, który podał ją japońskiemu cesarzowi, twierdząc, że to uzdrawiający trunek.

Czym właściwie jest kombucha, nazywana również „herbatą życia” lub „herbatą grzybową”?

To tradycyjny sfermentowany napój z czarnej lub zielonej herbaty i cukru, zawierający różnorodne witaminy, minerały i enzymy. Kombucha powstaje w wyniku fermentacji drożdży i bakterii, tzw. SCOBY (SCOBY – Symbiotic Culture Of Bacteria + Yeast). W zależności od temperatury oraz siły SCOBY, fermentacja trwa od 7 do 12 dni. W tym czasie zużywane jest 90% cukru, dzięki czemu produkt końcowy ma jego niską zawartość, powstają zdrowe kwasy i probiotyki.

Działanie kombuchy

Wzmocnienie odporności

Kombucha jest wyjątkowo bogata w przeciwutleniacze, chroniące nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Ogromna rola antyoksydantów dla  wzmocnienia układu odpornościowego i poziomu energii jest niepodważalna.

Źródło probiotyków

Produkty fermentowane, takie jak jogurty, kiszona kapusta, kefir, a także kombucha, zawierają żywe mikroorganizmy. Probiotyki dostarczają organizmowi zdrowych bakterii, które mogą poprawić wiele aspektów zdrowia.

Pomoc w utracie wagi

Kombucha poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm, co jest wyjątkowo ważne w procesie odchudzania. Dodatkowo jej systematyczne spożywanie hamuje apetyt.

Detoksykacja

Jedną z największych korzyści zdrowotnych kombuchy jest jej zdolność do detoksykacji organizmu. Zawarte w niej enzymy i kwasy wspomagają pracę wątroby oraz trzustki i przyczyniają się do eliminacji toksyn.

 

3komentarzy

  • Avatar
    Julita

    Wszędzie szukałam słynne kombuszki i znalazłam dopiero u was! ma specyficzny smak ale trzeba się przyzwyczaić. Mój ulubiony to z dodatkiem imbiru :) polecam niezdecydowanym,!

    sty 31, 2019
  • Avatar
    Wojtek

    Szukałem kombuczy, którą piłem w Pradze i bardzo mi smakowała. Tutaj składniki widzę są podobne. zamawiam i może będę stałym klientem :)

    lut 26, 2019
  • Avatar
    Dorota

    Piłam kombuczę 4 lata temu w USA. Tam można ją kupić w każdym sklepie, w każdym spożywczaku. Wtedy nie byłam przekonana ale zamierzam znów wrócić do picia kombuczy. Samą kombuczę polecam!

    maj 9, 2019

Dodaj komentarz

Wszystkie pola wymagane

Imię:
E-mail: (będzie ukryty)
Treść:

Kategorie