PRZEPIS NA PYSZNY VEGAŃSKI DESER, KTÓRY PODBIŁ AZJĘ!

PRZEPIS NA PYSZNY VEGAŃSKI DESER, KTÓRY PODBIŁ AZJĘ!

Rajski aromat kokosa i mango to połączenie idealne wpisujące się w jadłospis śniadaniowo-deserowy! Zapewniamy, że ten kto raz spróbuje, będzie chciał przygotowywać go bez końca! MANGO STICKY RICE to posiłek wegański, bezglutenowy i oczywiście można serwować go w wersji FIT, czyli bez dodatku cukru.

 

SKŁADNIKI:

- 200 g suchego ryżu (najlepiej sprawdzi się ten, który jest dostępny w sklepach azjatyckich, czyli z oznaczeniem - STICKY, GLUTINIOUS RICE)

- 400 ml mleka kokosowego

- mango (miękkie, dojrzałe o maślanej konsystencji smakuje najlepiej!)

- cukier 4-5 łyżeczek (do smaku, może być też w formie fit zamiennika - ksylitol etc.)

- sól do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

 

1.    Pierwszy krok to przygotowanie ryżu zgodnie z instrukcją na opakowaniu

2.    Mleko koksowe wlewamy do naczynia i doprawiamy cukrem oraz szczyptą soli - dokładnie mieszając

3.    Ugotowany ryż musi wchłonąć przygotowane przez nas mleko kokosowe, więc jego część ok.80%, wlewamy do ugotowanego i odsączonego ryżu. Mieszamy i przykrywamy na 20 min.

4.    Nasączony mlekiem ryż estetycznie przekładamy na talerze, polewając pozostałością mleka i dekorując pokrojonym mango.

 

SMACZNEGO!

 

Dodaj komentarz

Wszystkie pola wymagane

Imię:
E-mail: (będzie ukryty)
Treść:

Kategorie