
PRZEPIS NA PYSZNY VEGAŃSKI DESER, KTÓRY PODBIŁ AZJĘ!
Rajski aromat kokosa i mango to połączenie idealne wpisujące się w jadłospis śniadaniowo-deserowy! Zapewniamy, że ten kto raz spróbuje, będzie chciał przygotowywać go bez końca! MANGO STICKY RICE to posiłek wegański i bezglutenowy, który można serwować także w wersji FIT, czyli bez dodatku cukru.
SKŁADNIKI:
- 200 g suchego ryżu (najlepiej sprawdzi się ten, który jest dostępny w sklepach azjatyckich, czyli z oznaczeniem - STICKY, GLUTINIOUS RICE)
- 400 ml mleka kokosowego
- mango (miękkie, dojrzałe o maślanej konsystencji smakuje najlepiej!)
- cukier 4-5 łyżeczek (do smaku, może być też w formie fit zamiennika - ksylitol etc.)
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Pierwszy krok to przygotowanie ryżu zgodnie z instrukcją na opakowaniu
2. Mleko koksowe wlewamy do naczynia i doprawiamy cukrem oraz szczyptą soli - dokładnie mieszając
3. Ugotowany ryż musi wchłonąć przygotowane przez nas mleko kokosowe, więc jego część ok.80%, wlewamy do ugotowanego i odsączonego ryżu. Mieszamy i przykrywamy na 20 min.
4. Nasączony mlekiem ryż estetycznie przekładamy na talerze, polewając pozostałością mleka i dekorując pokrojonym mango.
SMACZNEGO!
zawsze chciałam polecieć do Azji ale bałam się \"chodzącej\" kuchni. że nie zjem tam nic bez robaków. a tu proszę! spróbuję i może się przekonam do wycieczki!dzięki! ps. a soczki Nuja pyyyyyyszne :)
polecam mleko kokosowe z biedronki :)
pyszna, jadłam, polecam =)
pyszne polecam serdecznie , warto czytać blogi
ciekawy smak bardzo mi smakowało , zrobię jeszcze nie raz
ten deser to coś wspaniałego odkąd zrobiłam go pierwszy raz robię go stale , jest zdrowy i pyszniutki
bardzo smaczny deser , smakuje rewelacyjnie ja cukru dodaję tylko 2 łyżeczki i też jest super , pora skorzystać z innego waszego przepisu