OWIES TO WSPANIAŁE ZIARNO!
Dostarcza dużą ilość witamin, błonnika i przeciwutleniaczy do naszego organizmu! W internecie można znaleźć bardzo wiele informacji o tym, jak świetnie wpływa na kondycję naszej skóry, pomaga w utracie wagi, a nawet obniża cholesterol.
My dzisiaj stawiamy na słodką, śniadaniową wariację na temat płatków owsianych w połączeniu z bananem, daktylowym karmelem i mlekiem roślinnym!
UWAGA: daktylowy karmel robimy również sami!
SKŁADNIKI OWSIANKI:
1/2 szklanki najzwyklejszych płatków owsianych
1 szklanka wody
1 banan
szczypta soli
2-3 łyżki karmelu
mleko roślinne
PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane wraz z wodą, solą i pokrojonym w plasterki bananem gotujemy na wolnym ogniu przez 5-7 min, do uzyskania odpowiedniej konsystencji płatków. Porcję płatków przekładamy do miseczki, mieszając ją z daktylowym karmelem. Wszystko zalewamy niewielką ilością mleka roślinnego.
SKŁADNIKI DAKTYLOWEGO KARMELU:
15 daktyli bez pestek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki mleka roślinnego
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i na najwyższych obrotach blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji!
SMACZNEGO!
wow nie wiedzialam ze tyle korzysci daje...owies. teraz dodam owies do swojego menu.dzieki!
Czy konieczne jest dodawanie soli?
ja używam soli morskiej, która zawiera niemal makro- i mikroelementy. jest po prostu najzdrowsza
ja zrobiłam bez soli (nie używam w kuchni prawie w cale) i jest pyszna :)
nie wiedziałam że owsianka ma tyle witamin , zawsze jej jakoś unikałam czas to zmienić po waszym artykule , wypróbuje zamieszczony przepis