Dobre i złe kalorie

Dobre i złe kalorie

Zdarza Wam się sprawdzać ile kalorii ma jakiś produkt? Ile kalorii ma czekolada, ile znajduje się w bułce, ile zjedliście w Waszym obiedzie? Coraz więcej osób decyduje się na liczenie pochłanianych w ciągu dnia kalorii. Czym więc one są i do czego są nam potrzebne?

Nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje energii, którą pobiera z pożywienia, żeby mógł utrzymać swoje podstawowe funkcje takie, jak oddychanie, praca serca, wątroby, nerek i innych narządów. Kalorie to właśnie taka jednostka miary tej energii. W zależności od tego ile kalorii dostarczymy, tyle energii będzie miał nasz organizm do życia. Tymczasem kalorie są spalane nawet podczas snu. Wyobrażacie sobie co by się stało, gdyby nagle przestał je otrzymywać?

Jednak kalorie nie są sobie równe, a samo ich liczenie nie wystarcza. Ogólnie przyjęło się, że dzieli się je na te dobre i złe (puste). Produkty, które są jedynie źródłem energii, bo mają niską wartość odżywczą, dla organizmu są mało wartościowe i stają się źródłem odkładania tłuszczu. To właśnie o nich mówi się, że dostarczają złych (pustych) kalorii. Domyślacie się pewnie, że chodzi m.in. o słodycze, alkohol, słodkie gazowane napoje, słone przekąski (chipsy, krakersy, paluszki), fast foody. Zjadając tego typy posiłki, narażamy się na liczne choroby.

Wartościowa żywność to ta, która poza kaloriami ma również składniki odżywcze, np. witaminy czy minerały i jednocześnie hamuje uczucie głodu oraz nie powoduje tycia. Takich dobrych kalorii dostarczają w diecie np. warzywa i owoce, które powinno się jeść w formie surowej, bo wtedy mają w sobie najwięcej witamin i minerałów. Mają również niską wartość kaloryczną, dlatego bez obaw można je zjadać w większych ilościach, zarówno jako zdrowy dodatek do posiłków, jak i danie główne. Dobrym zwyczajem jest spożywanie ich co najmniej pięć razy dziennie.

Ciekawym rozwiązaniem mogą okazać się świeże soki z warzyw i owoców. Musicie jednak uważać na to, w jaki sposób są pozyskiwanie, ponieważ w trakcie obróbki warzywa i owoce tracą swoje właściwości, dlatego wybierajcie te soki, które są tłoczone na zimno, metodą cold press, o której więcej przeczytacie na naszej stronie. Macie wtedy pewność, że dostarczacie organizmowi najlepszych kalorii.

2komentarzy

  • Avatar
    Iwona

    przecież każdy wie, że są dobre i złe kalorie... złe to złe żarcie a dobre to \"zielone żarcie\"

    mar 13, 2019
  • Avatar
    Irena

    pyszne te wasze soki! :)

    mar 20, 2019

Dodaj komentarz

Wszystkie pola wymagane

Imię:
E-mail: (będzie ukryty)
Treść:

Kategorie