Zachowaj równowagę kwasowo-zasadową

Zachowaj równowagę kwasowo-zasadową

Masz dobre wyniki badań, niby wszystko jest w porządku, a jednak wciąż źle się czujesz… To może być zakwaszenie organizmu, które jest efektem niewłaściwego odżywiania.

O co chodzi? Kiedy w naszej diecie dominuje żywność wysoko przetworzona, nadmierne ilości nabiału, mięsa czy zbóż, a za to niedobór warzyw i owoców, to dochodzi do zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli tzw. zakwaszenia organizmu. Proporcja pokarmów zasadowych do kwasowych powinna wynosić 80:20, jednak w praktyce często jest ona odwrotna. Tymczasem wiele chorób przewlekłych, jak np. reumatyzm, kamica nerkowa, cukrzyca, nowotwory, migreny, powstają w wyniku zakwaszenia organizmu, dlatego nie powinniśmy ignorować tego problemu.

To, co może wskazywać na zakwaszenie organizmu to m.in. bóle głowy, ogólne zmęczenie, bóle stawów, obniżona odporność, zły wygląd skóry, paznokci, włosów, problemy z koncentracją, nagłe zmiany nastroju. Żeby temu zapobiec, powinno się zwiększyć ilość zjadanych warzyw i owoców, które mają działanie alkalizujące, czyli odkwaszające nasz organizm, oraz pić więcej płynów. Warto również co jakiś czas przeprowadzać detoks, który umożliwi usunięcie z jelit toksyn i przy okazji pozbycie się kilku kilogramów, np. przy pomocy diety sokowej.

Pamiętajcie, że nie tylko dieta, ale również niezdrowy tryb życia czy silny stres wpływają na zakwaszenie organizmu, dlatego warto również zrezygnować z używek i przestać unikać aktywności fizycznej, a z dużym prawdopodobieństwem Wasze samopoczucie zdecydowanie się poprawi i poczujecie przypływ nowej energii do działania.

2komentarzy

  • Avatar
    ella

    ciekawy wpis, trzeba będzie więcej na ten temat poszukać

    mar 26, 2019
  • Avatar
    Milena

    Zamówiłam, trzymajcie kciucki!

    kwi 2, 2019

Dodaj komentarz

Wszystkie pola wymagane

Imię:
E-mail: (będzie ukryty)
Treść:

Kategorie