właściwości jabłek

Jabłka – właściwości zdrowotne

„Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny”, choć to tylko angielskie przysłowie, to my w 100% się z nim zgadzamy. Jabłko to jeden z najbardziej popularnych owoców, który uwielbiany jest zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Pierwszy owoc, który powinien zostać podany niemowlakowi podczas rozszerzania diety. Smaczny, nieuczulający oraz delikatny nawet dla wrażliwych brzuszków. Doskonale komponuje się na surowo, jak i w wersji pieczonej lub gotowanej. Choć angielskie przysłowie mówi o jednym jabłku dziennie, to nasi Polscy dietetycy sugerują, że warto spożywać nawet 2 sztuki na dobę! Pierwszą z samego rana, aby poprawić swoją urodę oraz zyskać więcej energii, a drugą wieczorem, aby podnieść poziom odporności i pozytywnie wpłynąć na swoje zdrowie. Zachęcamy do przeczytania niniejszego tekstu, z którego dowiesz się, jakie są cenne właściwości jabłka i dlaczego warto wprowadzić go do swojego codziennego jadłospisu.

Wygląd i odmiany jabłek

Kulisty charakterystyczny kształt jabłka sprawia, że nie sposób pomylić go z innym owocem. Twardy lub miękki miąższ, ukryty jest pod skórką i zależy od konkretnej odmiany. W jabłku znajduje się również potocznie zwany ogryzek, w którym są pestki. Owoc można spożywać ze skórką lub bez. Doskonale sprawdza się jako baza soków owocowo-warzywnych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie oraz wygląd Twojej skóry. Owoce najlepiej wykorzystywać w całości, razem ze skórką, która również zawiera wiele cennych wartości. Sprawdź, jakie odmiany jabłek są najbardziej popularne w Polsce:

Gala – jabłka o specyficznym, stożkowo owalnym kształcie. Skórka jest zazwyczaj gładka i ma kolor pomarańczowo-czerwony. Zazwyczaj mają słodki smak, są lekko chrupiące oraz bardzo soczyste. Odmiana Gala pochodzi z Nowej Zelandii, gdzie powstała dzięki skrzyżowaniu ze sobą dwóch innych odmian. Gala należy do odmian zimowych

Papierówka – lekko kwaśne i bardzo soczyste. Najczęściej spotykane na bazarach, rzadziej w marketach, ponieważ nie mogą być długo przechowywane i szybko się psują. Cechuje ich zmienny kolor, najpierw bladoróżowy, który przechodzi w zielony, a na końcu owoc ma kolor jasnożółty. Odmiana pochodzi znad Bałtyku. Papierówka należy do odmian letnich.

Kosztela – nasze rodzime Polskie jabłko. Początkowo ma kolor zielony, który z czasem zmienia się w żółty, po to, aby na samym końcu mieć odcień złocisty. Mają bardzo słodki smak. Miąższ jest soczysty i bardzo miękki. Kosztela należy do odmian jesiennych.

Ligol – nasze krajowe jabłko, które powstało z połączenia dwóch odmian (Linda i Golden Delicious). Mają stożkowo owalny kształt, a ich skóra jest zielona i bardzo twarda. Jabłka tej odmiany są zazwyczaj duże. Miąższ jest soczysty i kruchy, a smak słodko-kwaśny. Ligol należy do odmian zimowych.

Golden Delicious – bardzo słodki i soczysty miąższ. Jest to jedna z najpopularniejszych odmian jabłek. Kształt owocu jest kulisto-stożkowy. Skórka jest błyszcząca oraz ma zielony kolor z delikatnym, mało widocznym odcieniem czerwieni. W niektórych owocach można dostrzec prążki żebrowe. Odmiana pochodzi z Ameryki. Golden Delicious należy do odmian jesiennych.

Gloster – odmiana pochodząca od naszych zachodnich sąsiadów – Niemiec. Jabłka są duże i mają stożkowy kształt. Miąższ jest słodki i soczysty. Skórka Glosterów jest zielono-żółta i błyszcząca. Niewielka jej część pokryta jest delikatnym, ciemnoczerwonym kolorem. Gloster należy do odmian zimowych.

Antonówka – drugie pod względem popularności jabłko, które jest znane na całym świecie. Pochodzi z Rosji. Przybiera różne kształty i wielkości. Ma kwaśny, choć bardzo kruchy i soczysty smak. Podczas dojrzewania można wyczuć specyficzny, cytrynowy zapach. Antonówka należy do odmian jesiennych.

Szampion – odmiana pochodząca od naszych południowych sąsiadów – Czech. Mają słodko-kwaśny smak. Miąższ jest bardzo miękki. Im dłużej jest przechowywane, tym lepiej smakuje. Owoc tej odmiany ma kształt kulisto-stożkowy, a skórka ma kolor zielonożółty lub żółty. Szampion należy do odmian jesiennych.

Jabłka wartości odżywcze

Wartość energetyczna – 52 kcal

Białko ogółem – 0.26 g

Tłuszcz – 0.17 g

Węglowodany – 13.81 g (w tym cukry proste 10.39 g)

Błonnik – 2.4 g

Witaminy

Witamina C – 4.6 mg

Tiamina – 0.017 mg

Ryboflawina – 0.026 mg

Niacyna – 0.091 mg

Witamina B6 – 0.041 mg

Kwas foliowy – 3 µg

Witamina A – 54 IU

Witamina E – 0.18 mg

Witamina K – 2.2 µg

Minerały

Wapń – 6 mg

Żelazo – 0.12 mg

Magnez – 5 mg

Fosfor – 11 mg

Potas – 107 mg

Sód – 1 mg

Cynk – 0.04 mg

Zalety spożywania jabłek

♥ Jabłka są źródłem witamin i minerałów – regularne spożywanie jabłek pozwala na uzupełnienie ewentualnych niedoborów w organizmie.

♥ Pomagają w odchudzaniu. Jest to owoc niskokaloryczny i z dużą zawartością błonnika, dlatego może być spożywany przez osoby będące na diecie odchudzającej. Średniej wielkości jabłko zawiera tylko 96kcal. Jest to więc doskonała przekąska w ciągu dnia. Błonnik zawarty w jabłku pozwala na uczucie sytości przez długi czas.

♥ Jabłka pomagają oczyścić organizm. Dzięki pektynom zawartym w owocu tworzy w żołądku żelową masę, która ma działanie pochłaniające. Toksyny oraz metale zostają wyłapane i zamienione w nierozpuszczalne sole, co zapobiega zatruciom i odkładaniu się szkodliwych substancji w organizmie.

♥ Spożywanie jabłek chroni przed nowotworami oraz pomaga w ich leczeniu. Dzięki antyutleniaczom hamuje zmiany i mutację w DNA, które mogą prowadzić do powstawania nowotworu. Oligosacharydy pomagają usunąć uszkodzone komórki, a Triterpenoidy mają działanie zapobiegające reprodukcji komórek nowotworowych.

♥ Dzięki antyutleniaczom, które zapobiegają skutkom stresu oksydacyjnego, jabłka mają pozytywny wpływ na działanie płuc.

♥ Potas oraz kwercetyna i witamina C zawarte w jabłku obniżają ciśnienie, zapobiegają zakrzepom oraz obniżają cholesterol, dzięki czemu regularne jedzenie owocu działa przeciwmiażdżycowo.

♥ Zapobiegają i ułatwiają leczenie cukrzycy. Błonnik zawarty jabłku zmniejsza wchłanianie cukru i pomaga w jego unormowaniu. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG 35) może być spożywane przez cukrzyków i osoby cierpiące na insulinooporność.

♥ Antyoksydanty zawarte w jabłku hamują powstawanie wolnych rodników, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób neurologicznych (Alzheimera i Parkinsona).

♥ Dzięki zawartości witamin oraz antyutleniaczy neutralizuje skutki stresu oksydacyjnego, przez co pozytywnie wpływa na wygląd skóry. Regularne jedzenie jabłek wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu, dzięki czemu skóra nabiera promiennego, młodego i piękno wyglądu.

♥ Witamina C oraz właściwości prebiotyczne, które wpływają na wzrost pozytywnych bakterii w jelitach, podnoszą odporność organizmu.

♥ Witamina C, witamina A oraz zdolność do ograniczenia powstawania wolnych rodników pozytywnie wpływa na wzrok, oraz zmniejsza ryzyko chorób oczu.

Aby jabłka miały działanie prozdrowotne, powinny być spożywane regularne. Jeśli jedzenie dwóch jabłek dziennie, nie jest dla Ciebie, spróbuj soków na bazie jabłka. Dzięki zastosowanej metodzie produkcji – COLD PRESS, zawarte w sokach NUJA witaminy i minerały są niemalże identyczne, jak te, które dostarcza zjedzenie surowego owocu. Pamiętaj, że nie bez znaczenia jest pochodzenie jabłka. Wybieraj tylko sprawdzonych sprzedawców. Stawiaj na owoce pozyskane w sposób ekologiczny, najlepiej kupuj prosto od rolnika. Ogranicz spożywanie tych owoców, do których upraw wykorzystuje się szkodliwe substancje chemiczne.

Jabłko na tysiąc sposobów

Jabłka mogą być spożywane w różnych formach. Najbardziej popularne jest jedzenie jabłek na surowo. Z owocu można przygotować surówki, które z dodatkiem innych warzyw lub owoców doskonale sprawdzą się jako dodatek do głównego posiłku. Jabłka dobrze komponują się zarówno jako dodatek do dań na słono, jak i na słodko. Świetnie sprawdzają się również jako główny składnik ciast i deserów. Aby zachować cenne wartości jabłka, warto podawać je w towarzystwie zdrowych produktów. Jeśli chcesz upiec ciasto z jabłkami lub zrobić deser z jabłka, zamiast cukru dodaj ksylitol, a mąkę pszenną zastąp mąką pełnoziarnistą.

Zdrowe soki na bazie jabłka

Choć jabłka zachowują wiele cennych składników nawet po obróbce na ciepło, to warto spożywać je jak najczęściej w wersji surowej lub jako soki tłoczone na zimno. Polecamy spróbowanie soków NUJA, które powstały na bazie jabłek. Soki ColdPress przygotowane przez nas, są w 100% zdrowe. Dzięki wykorzystaniu metody COLD PRESS zamknęliśmy w butelce niemalże wszystkie cenne wartości wykorzystanych składników. Pijąc codziennie sok NUJA na bazie jabłka, masz pewność, że dostarczasz swojemu organizmowi wszystko to, co najlepsze. W naszej ofercie dostępne są również kilkudniowe diety oczyszczające lub diety odchudzające na bazie soków.

Do produkcji soków używamy jabłek pochodzących ze sprawdzonych źródeł. Stawiamy na lokalnych sprzedawców i dostawców. Wykorzystujemy to, co dostępne jest w naszym kraju. Stawiamy na rozwój Polskich przedsiębiorców. Stosujemy różne odmiany, dlatego nasze produkty są wyjątkowo smaczne, a ich smak jest nie do podrobienia. Jabłko łączymy z różnymi innymi owocami lub warzywami oraz dodatkami m.in. siemię lniane, nasiona chia, produkty superfoods. Bazujemy na produktach sezonowych. Soki dostarczamy prosto pod wskazany adres. Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowe i poprawić funkcjonowanie swojego organizmu poprzez spożywanie naturalnych, zdrowych produktów, skorzystaj z naszej oferty.

Zachęcamy również do zapoznania się z ofertą naszych gotowych planów żywieniowych oraz indywidualnych jadłospisów połączonych z konsultacją dietetyczną. Oferujemy indywidualne podejście, skomponowanie diety zgodnie z preferencjami i stanem zdrowia. U nas możesz wybrać z ilu posiłków ma składać się dieta oraz jakie produkty mają się w niej znaleźć.

Trzymamy za Ciebie mocno kciuki!

NUJA – Twoja dieta sokowa <3