technologia hpp

Technologia HPP - dlaczego to ważne?

Technologia HPP czyli High Pressure Processing, to inaczej paskalizacja lub ciśnieniowanie. Jest to nowa metoda, dzięki której dochodzi do utrwalania żywności przy pomocy wysokiego ciśnienia. To rozwiązanie jest stosowane na skalę przemysłową, teraz także w Polsce i w naszej firmie NUJA. Paskalizacja to proces, który niesie ze sobą wiele korzyści. Przykładowo, nasze soki utrwalane powyższą metodą, cechują się:

  • ♥ wydłużonym terminem przydatności,
  • ♥ zachowanymi wszystkimi wartościami odżywczymi,
  • ♥ zachowanymi wartościami smakowymi,
  • ♥ eliminacją groźnych dla zdrowia drobnoustrojów i patogenów,
  • ♥ bezpieczeństwem dla konsumentów.

Ciśnieniowane to naturalna alternatywa dla pasteryzacji, czyli najpopularniejszej metody konserwowania żywności oraz soków, podczas której przez wysoką temperaturę, warzywa i owoce zawarte w sokach tracą wartości odżywcze oraz smakowe. W metodzie HPP wszystkie wartości odżywcze są w pełni zachowane.

Jak wygląda proces HPP?

Z najlepszej jakości owoców i warzyw wyciskamy i przelewamy sok do butelek. Następnie umieszczamy je w komorze wypełnionej wodą do momentu, aż zostanie wytworzone odpowiednie ciśnienie (6000 bar/ 600MPa). Nasze soki utrwalane metodą HPP mają dłuższy okres przydatności do spożycia, więc stanowią wygodną alternatywę dla klientów. Dla naszej firmy to również duże ułatwienie, ze względu na ułatwioną logistykę i możliwość dostawy w dalsze rejony Polski.

Paskalizacja nie ma wpływu na smak, barwę czy zapach naszych soków, co wyróżnia ją i stawia na podium przed innymi tradycyjnymi metodami utrwalania. Jest również naturalna, ponieważ w naszych sokach NUJA podczas całego procesu nie dodajemy sztucznych środków chemicznych.

Więcej informacji znajdziesz w naszym FAQBlogu oraz przesłaniu od Karoliny Szostak, ambasadorki marki NUJA.

Zapraszamy!