Naleśniki na odchudza – sprawdzone przepisy na fit naleśniki
Naleśniki, któż z nas ich nie kocha... Kojarzone głównie z dzieciństwem, kiedy to stanowiły nieodłączny element jadłospisu w szkolnej stołówce oraz podczas wakacyjnych kolonii. Kiedyś na talerzach gościły regularnie. Za smak i prostotę gotowania pokochały je gospodynie domowe i spragnione słodyczy dzieciaki. Dziś, choć dalej popularne, coraz częściej serwowane również na wytrawnie. Jaki przepis na naleśniki jest najlepszy i jak przygotować idealny farsz? Sprawdźmy to!
Ciasto na naleśniki – najlepszy przepis
Podobnie, jak z w kwestii pierogów, ile gospodyń i kucharzy, tyle przepisów na naleśniki. Choć każdy z nas ma swoje upodobania co do ich grubości, sposobu zawijania bądź składania, a także co do składu i ilości ulubionego farszu, to każdy z nas chce, by sam naleśnik był puszysty, smaczny i idealnie współgrał z całością. Sprawdź nasz przepis na naleśniki i zaskocz podniebienia swojej rodziny.
Naleśniki pszenne
Składniki:
• 4 jajka
• 400 ml mleka krowiego 2%
• 3 szklanki mąki pszennej typ 550
• 400 ml wody gazowanej
• sól
• stevia, erytrytol, ksylitol według uznania
Naleśniki pszenne pełnoziarniste – doskonale sprawdzą się jako fit naleśniki na diecie redukcyjnej
Składniki:
• 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
• 2 jajka
• 400 ml mleka krowiego 2%
• 100 ml wody gazowanej
• sól
Naleśniki bezglutenowe (gluten free)
Składniki:
• 40 g mąki ziemniaczanej
• 150 g mąki kukurydzianej
• 150 g mąki ryżowej
• 5 dużych jaj
• 10 g nierafinowanego oleju kokosowego
• 900 ml mleka owsianego
• sól
Naleśniki razowe – kolejna propozycja doskonale sprawdzająca się u osób dbających o smukłą sylwetkę.
Składniki:
• 4 jajka
• 3 szklanki mąki pszennej razowej
• 500 ml napoju sojowego lub jogurtu naturalnego
• 500 ml wody gazowanej
• 5 łyżek oleju rzepakowego
• stevia, ksylitol, erytrytol do smaku
Naleśnik razowy charakteryzuje się niskim ładunkiem glikemicznym, dlatego przepis na naleśnika razowego, cieszy się powodzeniem wśród diabetyków, będących na diecie o niskim IG.
Jak przygotować idealne ciasto na naleśniki?
Przygotowanie powyższych przepisów jest banalnie proste. Wystarczy, że przy użyciu miksera połączysz wszystkie składniki i przed smażeniem odczekasz 10-15 minut. Naleśniki możesz smażyć na suchej patelni, uprzednio dodając do ciasta olej lub na rozgrzanym na patelni oleju. Choć na co dzień nie stronimy od innowacyjnych rozwiązań, w przypadku naleśników, stawiamy na sprawdzony sposób z rozgrzanym na patelni olejem lub na wykorzystanie patelni do naleśników, dzięki której robienie naleśników jest jeszcze prostsze.
Przepis na naleśniki na słodko
Naleśniki na słodko kochają przede wszystkim dzieci, jednak jak wiadomo, dziecko znajduje się każdym z nas, dlatego nie brakuje też dorosłych łasuchów uwielbiających słodkości. Nawet będąc na diecie, odpowiednio dobierając produkty, można przygotować naleśniki na słodko. Sprawdź, jak przygotować słodki farsz do naleśników, który nie zaprzepaści efektów diety odchudzającej.
Owocowe naleśniki przepis
Dbając o figurę, licząc każdą kalorię i starannie dobierając produkty w diecie, raczej trudno w dzienny jadłospis wkomponować cukier. Na szczęście naturalnie zawarta w owocach słodycz, może z powodzeniem zastąpić wysokokaloryczny rafinowany cukier. Do farszu owocowych naleśników możesz użyć dowolnych owoców, szczególnie polecane są niskokaloryczne sezonowe owoce leśne takie jak jagody, maliny, jeżyny, a także brzoskwinie, gruszki i morele.
Jagodowy farsz do naleśników
Składniki:
• 200 g chudego twarogu
• 200 g serka homogenizowanego
• 400 g jagód leśnych
• 50 g śmietany 30%
Chudy twaróg, serek homogenizowany i śmietanę połącz z pomocą miksera. Powstałą masę, wymieszaj z użyciem szpatułki, stopniowo dodając jagody. Gotową masą jagodową posmaruj naleśniki, następnie wedle upodobań zwiń lub złóż.
Przepis na naleśnika z serem znajduje się w każdej książce kucharskiej. U nas znajdziesz prosty przepis na farsz serowy do naleśników, który jest lekko słodki, delikatnie klejący, a jednocześnie lekki i smaczny.
Farsz serowy do naleśników
Składniki:
• 400 g chudego twarogu
• 50 g śmietany 18%
• kilka kropel esencji waniliowej
• 1 żółtko jaja
• słodzik
Twaróg zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Dodaj żółtko, kwaśną śmietanę, esencję waniliową i wybrany słodzik. By dodatkowo podbić słodycz naleśników z serem, możesz dodać zdrowy zamiennik cukru również do ciasta.
Farszem do naleśników może być również dżem owocowy. Uważaj jednak na sklepowe dżemy pełne konserwantów, chemii i wysokokalorycznego cukru. By mieć pewność co do jakości dżemu i kontrolę nad ilością zwartego w nim cukru, możesz samodzielnie przygotować dżem, który wykorzystasz nie tylko do naleśników.
Składniki na domowy dżem do fit naleśników:
• 1 kg truskawek
• 150 g ksylitolu
• 30 g pektyny
• pół świeżej cytryny
Owoce umyj, oczyść z szypułek i zblenduj. Włóż masę owocową do garnka i gotuj przez 10 minut
Wsyp pektyny i połowę ksylitolu. Gotuj nieprzerwanie, mieszając przez około 5 minut, następnie stopniowo dodaj pozostałą część słodzidła. Dodaj sok z połówki cytryny i gotuj do rozpuszczenia się ksylitolu. Gorący dżem przełóż do słoików i na 30 minut połóż je dnem ku górze
Przepis na naleśniki wytrawne
Choć łasuchów wśród nas nie brakuje, duża część z nas ogranicza spożycie nie tylko cukru, ale też różnorakich słodzików. Dla wszystkich, którzy preferują wytrawne smaki, mamy przepis a naleśniki o zdecydowanym smaku, idealnie nadający się na lekki obiad lub pożywną kolację.
Przygotowując naleśniki do poniższych farszy, z naszych przepisów na ciasto do naleśników wyeliminuj cukier i słodziki.
Naleśniki z łososiem
Składniki:
• 40 g łososia wędzonego
• 30 g serka Philadelphia
• kilka listów szpinaku baby
Do serka Philadelphia dodaj posiekanego łososia i szpinak. Przygotowaną pastą posmaruj jeden z naleśników z naszych przepisów.
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Składniki:
• 350 g świeżego szpinaku
• 100 g sera feta
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• sól i pieprz
Rozgrzej oliwę na patelni. Przeciśnij czosnek przez praskę i wrzuć na patelnię. Dodaj szpinak i gotuj do odparowania wody. Przestudź szpinak, dodaj ser feta, sól i pieprz, następnie dokładnie wymieszaj.
Naleśniki z serem – w kilku odsłonach
Myśląc o naleśnikach, najczęściej na myśl przychodzi nam dżem owocowy dostępny w markecie i słodki biały ser. Nic dziwnego, to właśnie taką formą naleśników częstowały nas babcie, rodzice i szkolne stołówki. Dziś naleśniki podaje się na setki sposobów, a pomysły na farsz ogranicza wyłącznie wyobraźnia przyrządzającego. Coraz częściej przepis na naleśniki zaskakuje. Dziś do naleśników dodaje się twaróg razem z ziemniakami i boczkiem, na wzór pierogów ruskich, a także szynkę, żółty ser, mięso wieprzowe, kapustę i warzywa. Każdemu, kto lubi odkrywać nowe smaki, nie boi się kulinarnych eksperymentów i z chęcią poszerza kulinarne horyzonty, polecamy przepis na naleśniki z naszym sprawdzonym, wytrawnym farszem.
Naleśniki z pieczarkami i serem
Składniki:
• 350 g pieczarek
• 80 g żółtego sera
• 80 g szynki wieprzowej
• 20 g majonezu
• 50 g świeżego szpinaku
• sól, pieprz
• 5 g oliwy z oliwek
Pieczarki i szynkę pokrój w drobną kostkę, ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozgrzej oliwę i przesmaż na niej pieczarki do momentu odparowania wody. Dodaj szpinak, szynkę, ser, przyprawy i wymieszaj. Do przestudzonej zawartości patelni dodaj majonez. Przygotowaną pastą posmaruj naleśniki.
Jak zrobić idealne naleśniki?
Bezsprzecznie, by przygotować idealne naleśniki, niezbędny jest sprawdzony przepis na naleśniki. Jeśli ów przepis już posiadasz, najlepiej zaopatrzyć się w patelnię do naleśników, która ułatwi wlewanie ciasta i przewracanie smażonych naleśników. Ponadto naleśniki powinny być smażone na wolnym ogniu i małej ilości, wysokiej jakości oleju.
My też kochamy fit naleśniki, ale jeszcze bardziej kochamy diety sokowe
Wbrew pozorom naleśniki mogą być elementem każdej zdrowej diety. Możesz przygotować je zarówno na słodko, jak i słono, a z użyciem odpowiednich składników, dostarczą pełnowartościowych źródeł białka, tłuszczy i węglowodanów. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę ze zdrową dietą lub czujesz, że Twój organizm nie pracuje, jak należy, warto wspomóc go oferowaną przez nas dietą sokową. Skuteczność diety oczyszczającej potwierdzają miliony ludzi na całym świecie. Dieta sokowa to ekspresowa kuracja przynosząca spektakularne efekty. Dzięki niej zrzucisz kilka zbędnych kilogramów, uzupełnisz niedobory witamin i minerałów, oczyścisz organizm z nagromadzonych toksyn i odzyskasz życiową energię. Wygodna forma soków, jaką oferujemy oprócz właściwości prozdrowotnych, posiada również unikalne walory smakowe. Wypróbuj sprawdzoną kurację sokową, a następnie naucz się jeść zdrowo i smacznie, korzystając z zalet, jakie daje Ci nasza sprawdzona dieta pudełkowa.
Dodaj komentarz Anuluj
Wszystkie pola wymagane