Co to Zespół jelita drażliwego i jak go wyleczyć?
Zespół jelita drażliwego dieta
Zespół jelita nadwrażliwego (potocznie nazywanym jelitem drażliwym) to zaburzenie czynnościowe jelit. Charakteryzuje się dyskomfortem, a często nawet bólem, w jamie brzusznej, zazwyczaj po posiłkach, podczas defekacji. Często powtarzającym się syndromem jest również zmiana rytmu wypróżnień, osłabienie, drażliwość, niedobory pokarmowe, a nawet depresja.
Osoby chorujące na zespół jelita drażliwego proszeni są o prowadzenie dziennika żywieniowego. Dzięki takim dzienniczkom można z łatwością obserwować swój organizm, aby następnie określić jaki produkt nasila dolegliwości. Znacznie ułatwi dobór odpowiednich produktów w diecie.
Ogólne zalecenia żywieniowe Zespołu jelita nadwrażliwego w postaci zaparciowej:
- Bardzo ważne jest, by stopniowo zwiększać ilość produktów zawierających błonnik pokarmowy. Jego dzienne spożycie powinno mieścić się w granicy ok. 30-50 gramów dziennie.
- Błonnik nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym. Przez to, że utrzymuje wodę w stolcu, zwiększa jego objętość oraz poprawia perystaltykę jelita grubego, co przyspiesza proces jego wydalania.
Sprawdź, jakie są najlepsze źródła błonnika pokarmowego to:
- pełnoziarniste produkty zbożowe, czyli pieczywo razowe, pieczywo graham, z dodatkiem pestek i nasion, makarony razowe, ryż brązowy otręby oraz kasze gruboziarniste,
- praktycznie wszystkie warzywa, a zwłaszcza surowe (Tak, soki Nuja zawierają ich bardzo dużo!),
- surowe owoce (ponownie soki Nuja!), suszone śliwki i figi
- nasiona, orzechy i pestki słonecznika, pestki dyni, nasiona chia,
- nasiona babki płesznik
- suche nasiona roślin strączkowych
Bardzo ważne jest, by osoby z Zespołem jelita nadwrażliwego wyeliminowały z diety spożywanie produktów o działaniu zapierającym.
Jakie produkty powodują zaparcia:
- białe pieczywo, biały ryż, biały makaron, kasza manna, kasza kuskus, gotowana marchewka, jagody, wino, czekolada, kakao, cukier prosty.
Dlaczego podczas zaparć nie powinno się spożywać cukru?
Osoby z Zespołem jelita nadwrażliwego powinny całkowicie wyeliminować spożycie cukrów prostych (słodycze, wyroby cukiernicze, dżemy, lody, miód) i tłuszczów (tłuste sosy, smażone, panierowane mięsa, masło). Cukry proste spowalniają pracę przewodu pokarmowego i mogą powodować uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej.
Zespół jelita drażliwego — jakie są sposoby na zaparcia?
Osoby z Zespołem jelita nadwrażliwego powinny korzystać z dobrych tłuszczy pochodzenia roślinnego takich jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej konopny, gdyż kwasy tłuszczowe zawarte w olejach roślinnych są niezbędne do prawidłowego trawienia.
Jedz małe objętościowo posiłki, które następnie popijaj dużą ilością wody. Posiłki spożywaj o regularnych porach.
Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu organizmu i spożywać powyżej 2 litrów dziennie w postaci wody niegazowanej, słabej herbaty i naturalnych ziół.
Siemię lniane na zaparcia: miel siemię lniane, spożywaj 2 razy dziennie po 1 łyżce jako dodatek do jogurtów, kefirów, sałatek, które następnie popijaj 2 szklankami wody
Sięgnij po babkę płesznik. Wystarczy, że 2 łyżeczki nasion zalejesz letnią wodą i odstawić na 10 minut. Możesz spożywać 2-3 razy dziennie. Na koniec zawsze popijaj jedną szklanką wody.
Gotuj i piecz, unikaj ciężkostrawnego smażenia.
Wyklucz ze swojego menu żywność wysoko przetworzoną, ciężkostrawną oraz produkty fast food.
Ogranicz napoje nasilające kurczliwość jelit, czyli mocną kawę i herbatę. Zrezygnuj ze wzdymających napojów gazowanych oraz alkoholu.
Przyjrzy się temu jak jesz. Od teraz jedz na siedząco, w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu i rozmów.
Sprawdź kuracje sokowe. Zaskocz swój ospały organizm na kilka dni i skorzystaj z dobrodziejstw najlepszej diety sokowej w Polsce Nuja. Kuracja sokowa na 3 dni może bardzo Cię zaskoczyć. Mocne wypróżnienie to dobry strat do zdrowej i racjonalnej diety.
Jeśli masz jakiekolwiek pytania — napisz do nas. Nasz zespół 5 dietetyków z przyjemnością pomoże Ci w osiągnięciu zdrowego ciała. Chętnie podpowiemy i doradzimy. Pamiętaj, jesteśmy tu dla Ciebie!
Dodaj komentarz Anuluj
Wszystkie pola wymagane