Niesamowite właściwości jabłek

Niesamowite właściwości jabłek

To jedne z najzdrowszych owoców. Są bogate w witaminy, minerały, błonnik, antyoksydanty, doskonale oczyszczają organizm z toksyn i przyspieszają metabolizm. Jabłka powinno się spożywać wraz ze skórką, gdzie kryje się wiele cennych składników. Do tego są dostępne przez cały rok.

Detoks i odchudzanie

Nie bez powodu są częstym składnikiem naszych soków Cold Press, gdzie trafiają w całości razem ze skórą. Diety oczyszczające, w których występuje duża zawartość jabłek, przynoszą lepsze efekty i szybszy detoks organizmu. Do tego mamy pewność, że nie spożywamy zbyt wielu kalorii, 100 g jabłek zawiera od 36 do 57 kcal (kilokalorii), dlatego bez obaw można je stosować w dietach odchudzających.

W skórce jabłka zawarty jest kwas ursolowy, który pomaga w odchudzaniu i walce z otyłością. Według badań przeprowadzonych przez badaczy z uniwersytetu w stanie Iowa w USA, jest on zdolny do spalania kalorii.

Źródło przeciwutleniaczy

Zaledwie dwa jabłka dziennie zaspokajają 1/3 zapotrzebowania na witaminę C, która wymiata z organizmu wolne rodniki. Natomiast zawarta w nich kwercetyna zapobiega podwyższaniu się poziomu cholesterolu i uszczelnia naczynia krwionośne, dzięki czemu uniemożliwia rozwój choroby niedokrwiennej serca czy miażdżycy.

Lepsze działanie przewodu pokarmowego

Zawarta w skórce jabłka pektyna usprawnia funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Działa podobnie do delikatnego środka przeczyszczającego, oczyszcza organizm z bakterii i toksyn w fazie trawienia, a także przyspiesza metabolizm. Jej właściwością jest także wiązanie metali w nierozpuszczalne sole, co zapobiega np. zatruciom. Po takim detoksie lepiej wchłaniane są wartości odżywcze z pożywienia.

Budowanie odporności

Jabłka zawierają witaminę C, witaminę K, witaminę B2, witaminę B1, witaminę B6, witaminę A, witaminę E, kwas foliowy, potas, mangan, żelazo, wapń, magnez, fosfor, polifenole, miedź, kwas pantotenowy, pektyny. Ich spożywanie również pozytywnie wpływa na prawidłową florę bakteryjną jelit. Obecność rozpuszczalnej frakcji błonnika w tych owocach, stymuluje do namnażania dobre dla naszego zdrowia bakterie probiotyczne.

Dodaj komentarz

Wszystkie pola wymagane

Imię:
E-mail: (będzie ukryty)
Treść:

Kategorie