Jedz kolorowo
Zauważyliście, że chętniej sięgacie po kolorowe posiłki niż te wyglądające monotonnie? To bardzo dobrze! Organizm często sam nam podpowiada co jest dla nas dobre i dlatego warto kierować się intuicją. Jedz oczami to dobra zasada pod warunkiem, że mamy do czynienia z naturalnym pożywieniem.
Żeby dieta była zbilansowana, organizm powinien otrzymać zróżnicowane substancje odżywcze. Za różnymi kolorami warzyw i owoców kryją się inne właściwości i składniki, a także charakterystyczne działanie na organizm. Zielone owoce i warzywa to bogate źródło antyoksydantów i witaminy C, czerwone korzystnie wpływają na układ krwionośny, żółte podnoszą odporność, oczyszczają i poprawiają trawienie, białe to często naturalne antybiotyki, pomarańczowe są skarbnicą beta karotenu i pobudzają organizm do produkcji włókien kolagenowych, fioletowe zawierają antocyjany i opóźniają proces starzenia się skóry.
Jak się okazuje, żeby pozostać długo zdrowym należy nie tylko jeść dużo owoców i warzyw, ale również zadbać o to, by były w możliwie jak najszerszej palecie barw. W ten sposób dostarczymy organizmowi wszystkich niezbędnych substancji. Również nasze diety sokowe charakteryzuje bogactwo kolorów. Korzystając z nich macie pewność, że niczego Wam nie zabraknie, co widać już na pierwszy rzut oka!
Uwielbiam jedzenie w kolorze zielonym....mój ulubiony kolor.... moje ulubione smaki są zielone. uwielbiam zielone przyprawy. dlatego mam taki plus, że mogę je jeść cały rok, o!